Rodinný dom – Dúbravka

Ide o návrh rodinného domu pre starší manželský pár, ktorých celoživotný sen bolo bývať v rodinnom dome priamo v Bratislave. Pozemok, ktorý si kúpili sa nachádza v mestskej časti Dúbravka v príjemnej oblasti pod lesom. Pozemok je pomerne rovinatý, s dobrou orientáciou na svetové strany.

Keďže sa jedná o starší manželský pár ich predstavy o rodinnom domčeku boli nasledovné. Priali si navrhnúť jednopodlažný rodinný dom s adaptáciou na bezbariérovosť, ak by sa jeden z nich v budúcnosti ocitol na vozíku.

Dispozícia rodinného domu je prispôsobená požiadavkám investorov. Navrhli sme štvorizbový rodinný dom a prispôsobili šírku chodieb s dverami do spálne a hygieny tak aby spĺňali podmienku bezbariérovosti. Celý koncept a dispozícia domu spočíva v tom, aby sa po malých stavebných zásahoch dal dom upraviť a bol plne bezbariérový.

Spálňa a obývacia izba spojená s kuchynským kútom sú orientované tak, aby mali  dobrý výhľad do záhrady. Obe miestnosti majú otvorený vysoký strop s veľkými presklenými okennými otvormi, ktoré sa prispôsobujú tvaru strechy. Z oboch miestností je možný výstup na priestrannú záhradnú terasu. Ďalšie dve obytné miestnosti sú navrhnuté  ako pracovňa a hosťovská miestnosť.

Rodinný dom má jednoduchý obdĺžnikový tvar so sedlovou strechou, ozvláštnený ustúpenou hmotou pri nosnom systéme. Aby vynikla ustúpená hmota, celý koncept je podporený aj fasádnou úpravou. Polovica rodinného domu je omietnutá exteriérovou omietkou v bielej farbe a druhá polovica je obložená tehlovým obkladom v klasickej farbe.

Podobné projekty